Poetin bevestigt aanwezigheid Russische troepen bij annexatie Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft bevestigd dat Russische soldaten betrokken waren bij de annexatie van de Krim. "Onze strijdkrachten hebben de Oekraïense troepen geblokkeerd die op de Krim gelegerd waren", verklaart Poetin in een interview met de Duitse zender ARD. Bij het referendum in maart, dat door de internationale gemeenschap stevig op de korrel werd genomen, hebben Russische soldaten de stembusslag beveiligd "om bloedvergieten te vermijden", klinkt het.
AP2014

Russische soldaten zijn al decennia gestationeerd op de Krim. Het schiereiland is de zetel voor de Russische Zwarte Zee-vloot. Daarover hadden Moskou en Kiev in 2010 een verdrag gesloten. Het Westen beschuldigt Moskou ervan het volkerenrecht te hebben geschonden met de annexatie van de Krim. Oekraïne eist het schiereiland terug, maar Poetin benadrukt dat Rusland niets illegaalsdeed. In het referendum konden de mensen vrij hun mening over hun toekomst geven, klinkt het.

Hij verwees ook naar de beslissing van het Internationaal Gerechtshof over Kosovo als precedent. "Het belangrijkste punt was dat wanneer een beslissing over zelfbeschikking genomen wordt, de mensen die in een bepaald gebied wonen, niet de opinie van de centrale autoriteiten van de staat waarin zij leven moeten vragen. Ze hebben de goedkeuring van de regering niet nodig om de noodzakelijke maatregelen te nemen voor zelfbeschikking", aldus Poetin.

Het Westen beschuldigt Rusland ervan niet genoeg te doen om tot een oplossing voor het conflict te komen, maar die wijst Poetin kordaat van de hand. "Het akkoord van Minsk werd enkel gesloten omdat Rusland actief betrokken werd bij de inspanning", aldus de president. In september werden Kiev en de rebellen het eens over een wapenstilstand en de oprichting van een gedemilitariseerde zone. Daarvoor had Rusland zijn invloed op de rebellen aangewend.