Polen en Russen wijzen elkaars diplomaten uit

Rusland heeft vier Poolse diplomaten 48 uur de tijd gegeven om het land te verlaten. Dat is een reactie op een eerdere Poolse maatregel tegen een Russische diplomaat die beschuldigd werd van spionage.
AP2011

Vorige week berichtten Poolse media dat een kolonel verdacht werd van het verstrekken van informatie in ruil voor geld aan een Russisch diplomaat. Die diplomaat werd nadien het land uitgezet.

Nu slaat Rusland dus blijkbaar terug door vier Poolse diplomaten buiten te gooien. De spionageaffaire is intussen ook uitgebreid tussen Rusland en Duitsland die ook elk één van hun diplomaten hebben uitgewezen.

De sfeer van de Koude Oorlog met wederzijdse beschuldigingen van spionage en uitwijzingen van diplomaten is dus weer helemaal terug van weggeweest. De relaties tussen Oost en West waren al een tijdje niet zo bijster goed, maar zijn nu helemaal verzuurd door de crisis in Oekraïne.

Polen en Rusland hebben sowieso al geen goede band. Polen werd eeuwenlang overheerst door Rusland en heeft zich pas in 1989 kunnen vrijmaken van die invloed. Sindsdien is Warschau een belangrijke lidstaat geworden van zowel de Europese Unie als de NAVO en is Warschau binnen die blokken een van de landen die het meest kritisch tegenover Moskou staat. Dat zal er wellicht niet op verbeteren als begin volgende maand de Poolse premier Donald Tusk Herman Van Rompuy opvolgt als voorzitter van de Europese Raad.

Rondje sancties tegen separatisten in Oekraïne

Intussen gaan de 28 lidstaten van de Europese Unie tegen eind deze maand een lijst opstellen van de belangrijkste separatistische leiders in het oosten van Oekraïne. Die zullen dan wellicht nieuwe sancties zoals het verbod op inreisvisa en mogelijk ook financiële sancties opgelegd krijgen.

Eerder hadden de EU en de Verenigde Staten al gelijkaardige sancties genomen tegen separatistische leiders op de Krim en tegen een aantal Russische zakenlui en toppolitici die betrokken zijn bij de annexatie van dat schiereiland in Oekraïne.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU juichen ook de parlementsverkiezingen op 26 oktober in Oekraïne toe, maar wijzen tegelijk de lokale verkiezingen in de separatistische zelfverklaarde "volksrepublieken" Loegansk en Donetsk af als "illegaal".