Spoorbonden voeren actie bij sturingscomité NMBS

Een honderdtal vakbondsafgevaardigden heeft maandagmorgen een verrassingsactie gehouden bij de start van het sturingscomité van de NMBS. De actievoerders zijn bezorgd over de verschillende signalen die ze tot nu toe hebben gekregen van NMBS-topman Jo Cornu en voogdijminister Jaqueline Galant (MR), in het bijzonder rond het statuut van de spoorwegarbeiders.

Om negen uur ging in het hoofdkwartier van de NMBS-groep aan het Brusselse Zuidstation het sturingscomité van start. Naast CEO Jo Cornu, Luc Lallemand (CEO van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel) en Michel Bovy (algemeen directeur van HR Rail), zitten daar ook vakbondsleiders rond de tafel om de bedrijfsplannen te bespreken.

Voor de start van de vergadering verzamelden iets meer dan 100 leden van de christelijke en socialistische vakbond op de stoep. "We houden een symbolische actie, zonder de reizigers te willen treffen", lichtte Serge Piteljon, algemeen secretaris van de ACOD Spoor (SETCa), toe.

"Plannen van de minister rijmen niet met uitspraken van onze CEO"

De vakbonden zijn onder meer bezorgd over de recente uitlatingen van de NMBS-topman in de pers. Cornu had onder meer gezegd dat de gepresteerde uren van het NMBS-personeel onvoldoende zijn in verhouding tot het ontvangen loon.

"Voorlopig zegt minister Galant niet aan ons werk te zullen raken, maar dat lijkt niet te rijmen met de besparingsplannen en de visie van de CEO. We vragen ons af of de minister wel weet waar ze naartoe wil", aldus Piteljon, die in het algemeen vaststelt dat de NMBS steeds meer reizigers vervoert, terwijl het aantal personeelsleden blijft krimpen.

De NMBS staat de komende weken voor een groot aantal acties. Op maandag 24 november wordt gestaakt in de provincies Henegouwen, Luxemburg, Limburg en Antwerpen. De maandag daarop, 1 december zijn Namen, Luik, Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt. Op maandag 8 december zijn er stakingen in Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant. De apotheose volgt op 15 december met de grote nationale staking.