Zwitserland bewaarde TNT in grensbruggen met Duitsland

Zwitserland plaatste jarenlang in het geheim explosieven onder de bruggen over de Rijn die de grens vormden met Duitsland. Samen beslaan de bruggen een grens van vele tientallen kilometers. De bedoeling was om de springstof tot ontploffing te brengen bij een eventuele invasie van de Oostbloklanden en zo de Zwitserse neutraliteit te bewaren. De laatste explosieven werd pas vorige maand verwijderd.

Het initiatief voor de operatie werd in 1975 genomen, in volle Koude Oorlog, en was in de eerste plaats gericht tegen de pantservoertuigen van het Warschaupact. De maatregel werd tot in 2007 toegepast. Bij een in 2006 voor het verkeer opengestelde snelwegbrug bij Rheinfelden werd ook nog springstof ingebouwd. De lokale overheden wisten al die tijd van niets.

Ook de historische en beschermde houten brug tussen het Duitse Bad Säckingen en de Zwitserse buurgemeente Stein, werd bewapend. De ontwapening van die brug, die eigendom is van Duitsland, vond vorige maand op 16 oktober plaats. In de vijf meter hoge holtes onder de brugpijlers zaten mogelijk verschillende honderden kilo's springstof verstopt.

Ook Duitsland zou overigens tijdens de Koude Oorlog dergelijke pistes overwogen hebben. Maar volgens de Duitse media werden aan Duitse kant geen explosieven opgeslagen.

Het Zwitserse leger begon na het zware ongeluk in de Gotthardtunnel in 2001 met de ontwapening van de Alpentunnels. De toenmalige crash met een vrachtwagen zou op nauwelijks honderd meter van zo'n munitieopslagplaats gebeurd zijn. Volgens de Zwitserse media, echter, werden de ontstekingsmechanismen telkens in een afzonderlijke ruimte bewaard.