13 vrachtwagenchauffeurs gevat voor fraude met tachograaf

Dertien vrachtwagenchauffeurs zijn gisteren tijdens een controleactie van de federale wegpolitie op de E40 in Aalter betrapt op fraude met de tachograaf. Dat deelt de wegpolitie mee in een persbericht. In totaal werden 55 vrachtwagenbestuurders gecontroleerd.

De digitale tachograaf is een elektronisch toestel dat in het voertuig wordt ingebouwd en de gegevens over de rij- en rusttijden van de chauffeur, de snelheid van het voertuig, de afgelegde afstand en onregelmatigheden registreert.

Zes van de dertien betrapte chauffeurs hadden een magneet op de impulsgever gekleefd waardoor het systeem rust registreerde terwijl de chauffeur kon blijven rijden. Vier vrachtwagenbestuurders reden met valse verlofbrieven rond. Twee chauffeurs reden met de bestuurskaart van iemand anders. Tot slot had een vrachtwagenbestuurder de technograaf losgekoppeld van de impulsgever zodat er geen registratie meer mogelijk was.

De federale wegpolitie noemt de strijd tegen ongevallen met zwaar vervoer, een van haar prioriteiten, waarbij de nadruk ligt op de tachograaf. Dit systeem heeft "een belangrijke invloed op de verkeersveiligheid, op de sociale situatie van de bestuurder en op de concurrentie tussen de verschillende transportfirma's", aldus de politie.

In het kader van de tachograafactie werden ook veertien andere overtredingen vastgesteld. In totaal werd voor 51.671 euro aan boetes geïnd.