1 op de 2 gezinnen koos ooit voor andere energieleverancier

Een op de twee gezinnen is ooit al van gas- of stroomleverancier veranderd. Dat meldt "De inspecteur" op Radio 2 op basis van de eerste resultaten van de jaarlijkse Marktmonitor van de VREG. Mensen moeten wel aangemoedigd blijven om prijzen te vergelijken, klinkt het.

Doordat mensen actief op zoek gaan naar een goedkoop tarief, blijft de concurrentie tussen de leveranciers bestaan en dat drukt dan weer de energieprijs. Consumenten moeten dat volgens de VREG blijven doen, want anders dreigt de markt opnieuw stil te vallen.

De VREG wil iedereen dan ook aanmoedigen om prijzen te vergelijken via de module op hun website. Consumenten kunnen gemiddeld tot 300 euro per jaar besparen: 160 euro op hun gasfactuur en 140 euro voor elektriciteit.

Een op de twee gezinnen heeft dus ooit al eens een overstap gemaakt, maar Vlamingen zijn nogal terughoudend als het gaat over omschakeling van energieleverancier. Vaak zijn ze bang dat er toch nog verborgen kosten worden aangerekend.

Behalve op de website van de VREG kunnen mensen tot 28 november ook nog terecht in 380 gemeentehuizen verspreid over het land. Daar staan ambtenaren klaar die inwoners helpen om op zoek te gaan naar een goedkopere leverancier van gas of stroom.

Voor het onderzoek werden 1.000 gezinnen en 1.000 bedrijven ondervraagd.