"Aanslag op Nederlandse delegatie verijdeld"

Volgens de chef van de Oekraïense Veiligheidsdienst is begin deze maand een aanslag verijdeld op een Nederlandse delegatie die op bezoek was in Charkov, waar de geborgen lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 verzameld worden voor terugkeer naar Nederland.
Minister van Buitenlandse Zaken Koenders in Charkov.

De Oekraïners zeggen dat ze enkele leden van een terreurgroep hebben aangehouden die in opdracht van de Russische veiligheidsdienst FSB een aanslag zouden hebben voorbereid. Ze zouden door de Russen zijn getraind en voorzien van explosieven.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was van vrijdagavond 7 november tot en met zaterdagochtend 8 november in Charkov. Koenders zegt geen weet te hebben van een mogelijke aanslag. Ook de Oekraïense ambassade in Den Haag heeft nog geen verdere informatie.

Hoe betrouwbaar de Oekraïense mededeling is, is onduidelijk. Oekraïne en Rusland zijn verwikkeld in een propagandaoorlog.