"Belgische leger zal in de toekomst minder te bieden hebben"

De stafchef van het Belgische leger, generaal Gerard Van Caelenberge, reageert voor het eerst op de zware besparingen die zijn opgelegd aan het leger. Doordat er niet langer geïnvesteerd kan worden, zal ons land volgens de stafchef in de toekomst minder te bieden hebben, en dus ook moeilijker internationaal kunnen samenwerken.

Van Caelenberge benadrukt dat er vandaag geen naakte ontslagen gepland zijn en verzekert dat de lonen in elk geval uitbetaald zullen worden. Maar vanaf 1 januari zal iedereen de besparingen voelen, waarschuwt hij.

"Eén man op de vijf zal niet meer getraind zijn zoals het hoort. Eén schip op de vijf zal ook niet meer uitvaren zoals het hoort en één vliegtuig op de vijf zal op de grond blijven staan", aldus Van Caelenberge.

Er zal vanaf deze zomer ook geen geld meer zijn voor buitenlandse opdrachten, aldus de generaal. "Wat de bijdrage aan de NAVO betreft, doet geen enkel land het slechter dan België."