"De maagd" van Borremans waakt over de stadshal in Gent

In Gent hebben burgemeester Daniël Termont en schepen Annelies Storms (beiden SP.A) het fresco dat Michaël Borremans op de klokkenstoel bij de stadshal heeft geschilderd, voorgesteld. Het kunstwerk draagt de titel "De maagd".

"De maagd" meet 60 bij 70 centimeter en toont een zwartharig meisje tegen een donkere achtergrond. Op een wit kraagje na, is ze zelf volledig in het zwart gekleed. Ze blikt zijdelings naar de stadshal met twee heldere lichtstralen die uit haar ogen komen.

Het fresco bevindt zich op de klokkenstoel boven de liftdeur. Binnenin de klokkenstoel heeft Borremans zijn handtekening geplaatst. Een verdere uitleg of commentaar geeft de kunstenaar niet. Hij wil het werk voor zich laten spreken.

Met "De maagd" lost Borremans zijn belofte in die hij eerder dit jaar deed om Gent een fresco cadeau te doen. Mogelijk volgen in de toekomst nog andere afbeeldingen van zijn hand op de vier sokkels van de eigenlijke stadshal.

"Ik ben Michaël Borremans bijzonder dankbaar voor het prachtige kunstwerk dat hij ons heeft geschonken", reageert schepen Storms. "Op die manier kunnen Gentenaars en bezoekers kennismaken met hedendaagse kunst van topniveau. De komende jaren wil ik nog sterker inzetten op kunst in de publieke ruimte."