"Fantastisch: een echte Borremans op het lelijkste torentje van Gent"

"Een meesterzet van de architect." Zo omschrijft Pierke Pierlala het fresco "De maagd" dat Michaël Borremans op de klokkentoren vlak bij de stadshal in Gent heeft aangebracht. "Wie durft nu nog te pleiten om het gedrocht van een bouwsel af te breken?"

Pierke Pierlala en de stadshal op het Emile Braunplein in Gent: van meet af aan is het een moeilijk huwelijk geweest. De Gentse volksfiguur vindt de moderne constructie in de schaduw van de Sint-Niklaaskerk en het Belfort een regelrechte miskleun en liet dit al herhaaldelijk blijken, onder meer met ludieke protestacties.

"De maagd" van Borremans kan wel op zijn goedkeuring rekenen. Sterker nog: amper enkele uren nadat het fresco op de klokkentoren vlak bij de stadshal is onthuld, toont Pierke zich een hevige fan. "Fantastisch om een echte Borremans op het lelijkste torentje van Gent te hebben", vertelt hij aan onze redactie. "Het is een meesterzet van de architect. Wie durft nu nog te pleiten om het gedrocht van een bouwsel af te breken?"

"De nieuwe maagd van Gent kijkt met een vurige blik naar de stadshal. Als ze ook echt vuur gaat spuwen, gaat de houten constructie in geen tijd in vlammen op!"

Valt "De maagd" met 60 bij 70 centimeter evenwel niet wat klein uit op de klokkentoren? "Natuurlijk had ik liever een grote Borremans gezien. Dan was die lelijke klokkentoren nog méér gecamoufleerd. Maar een gegeven paard kijk je niet in de bek. Ik hoop dat Borremans in de toekomst ook de sokkels van de eigenlijke stadshal beschildert. Hoe meer kunst het bouwwerk bedekt, hoe beter."