"Vlaamse jongeren zeer nauw betrokken bij meest gruwelijke IS-daden"

Vilvoordse en andere Vlaamse jongeren zijn zeer nauw betrokken bij de meest gruwelijke IS-daden. Dat zegt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) in "De ochtend" op Radio 1. Bonte vraagt evenwel terughoudend te zijn over de identiteit van een Vilvoordse Syriëstrijder die te zien zou zijn in een onthoofdingsvideo.

Vorige week verspreidde IS opnieuw een onthoofdingsvideo. Tussen de IS-beulen zou ook een Belgische strijder herkend zijn, meldt Het Laatste Nieuws. Volgens de krant zou het gaan om de Vilvoordenaar Abdelmajid Gharmaoui, die bij verstek terechtstaat op het proces tegen Sharia4Belgium. Maar volgens onze bronnen is Gharmaoui niet te zien in de video.

Ook de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte vraagt terughoudendheid bij het "pronostikeren" over de identiteit van de jongen. Gharmaoui is het volgens hem "met de grootste zekerheid niet". Of er dan wel een Belg of Vilvoordenaar te zien is, kan hij bevestigen noch ontkennen.

Het federaal parket is in elk geval de beelden aan het onderzoeken.

"Jongeren uit Antwerpen en Vilvoorde IS-bevelhebbers"

Het verrast Hans Bonte echter niet dat Vlaamse Syriëstrijders zouden kunnen betrokken zijn bij gruweldaden van de terreurgroep. "Van de veiligheidsdiensten vernemen we al maanden dat Vilvoordse en andere Vlaamse jongeren zeer nauw betrokken zijn bij de meest gruwelijke IS-daden", zegt Bonte.

Volgens Bonte (foto) functioneren verschillende Syriëstrijders uit Antwerpen en Vilvoorde als bevelhebbers binnen de terreurgroep IS in Syrië en zouden er nu ook steeds meer Belgen actief zijn in Irak. "De manier en de snelheid waarop normaal functionerende jongens én meisjes radicaliseren, is onrustwekkend en gaat de rationaliteit voorbij", waarschuwt burgemeester Bonte.

Ook de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) is niet verrast. "Er zijn aanwijzingen dat mensen van hier bij de meest radicale groep aanwezig zijn, dat wisten we al langer. Vandaar dat ik al heel lang vraag om maatregelen te nemen om de nationaliteit af te pakken zodanig dat die mensen niet meer kunnen terugkeren."

Volgens De Wever zijn er 4 à 5.000 Syriëstrijders uit de Schengenzone in Syrië actief en zouden die zo maar naar Europa kunnen terugkeren, waar ze zich dan vrij kunnen bewegen. "Dat is een zeer groot probleem voor de openbare orde."

"Trek reisdocumenten vermeende Syriëstrijders in"

Om het probleem van de Syriëstrijders aan te pakken, gaat Hans Bonte een wetsvoorstel indienen om de reisdocumenten af te nemen van minderjarigen "van wie redelijkerwijze vermoed wordt dat zij imminent de landsgrenzen willen oversteken om in het buitenland terroristische misdrijven te plegen."

Volgens Bonte zijn er dikwijls heel duidelijke indicaties dat jongeren zich voorbereiden, maar de jeugdbeschermingsdiensten treden volgens hem te traag op. De burgemeester van Vilvoorde klaagt ook over het feit dat zowel de Vlaamse als de federale regering niet snel genoeg reageren.

"Het grootste gevaar dreigt wanneer de strijders terugkeren. Men kan dan wel zeggen dat ze het land niet meer binnen mogen, maar de realiteit is dat ze toch terugkregen. Vanuit preventief oogpunt is het wetsvoorstel absoluut noodzakelijk", oppert Hans Bonte.