"Wall is over" voor Lennon-muur in Praag

Onbekende vandalen hebben de bij toeristen populaire John Lennon-muur in Praag volledig met witte verf overschilderd. Waar tot gisteren kleurrijke graffiti en vredestekens de herinnering aan The Beatles levendig hielden, stond enkel in grote letters "Wall is over". Een woordvoerster van de wijk toonde zich geschokt en veroordeelde deze "omgekeerde vorm" van vandalisme.

De eigenaar van de muur, de Orde van Malta, schakelde de politie in om het vandalisme te onderzoeken. Na de moord op John Lennon in december 1980 hadden jonge Tsjechoslowaken de oude stadsmuur beschilderd, waarop het tot rellen met de communistische veiligheidspolitie kwam.

Sinds de democratische omwenteling van 1989 groiede de muur uit tot een symbool voor het einde van het communisme en tot een culturele verzamelplaats van Beatles-fans van over de hele wereld.

Elf jaar geleden had zelfs Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, de muur bezocht.