"We moeten het kerntakendebat over het leger aangaan"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft van de regering de opdracht gekregen om een strategisch plan op te stellen waarin de kerntaken van het leger voor de toekomst worden vastgelegd. Dat heeft hij in "Terzake" gezegd.

Eerder vandaag had de stafchef van het leger, generaal Van Caelenberge, voor het eerst commentaar gegeven bij de zware besparingen die door de regering aan het leger worden opgelegd. Zijn conclusie was dat het leger veel minder zal kunnen doen en dat ook de buitenlandse missies in het gedrang komen.

Vandeput zegt dat hij de onrust en de frustraties bij het leger verstaat, maar dat de regering de keuze heeft gemaakt om te besparen en dat elk departement, dus ook defensie, moet inleveren.

We gaan onvermijdelijk naar een kleiner leger, dat niet meer alles zal kunnen doen zoals vandaag, beseft Vandeput. Hij wil daarom een strategisch plan opstellen. "Feit is dat we het kerntakendebat zullen moeten aangaan: wat moeten wij doen met defensie, welk is het soort defensie dat wij willen." Daarbij moet er volgens de minister ook gekeken worden naar een grotere samenwerking en complementariteit met andere Europese landen.

Buitenlandse missies

Het leger zal in ieder geval afslanken. "Het  zal met minder personeel moeten, vrees ik", zegt Vandeput. "Meer dan 70 procent van het budget gaat momenteel naar lonen, waardoor er niet veel overblijft voor investeringen. Volgens de NAVO moet een leger ernaar streven de lonen tot de helft van het legerbudget te beperken. Er zullen wel geen ontslagen vallen omdat er binnenkort een grote pensioneringsgolf bij het leger wordt verwacht."

Vandeput wil wel blijven inzetten op buitenlandse missies zoals in Mali, Libanon en Irak. Als de regering het belangrijk vindt om in het buitenland aanwezig te blijven, dan zullen hiervoor bijkomende middelen moeten worden gevonden, zegt de minister nog.