Abou Jahjah dient een klacht in na doodsbedreiging

Nadat zijn burgerrechtenbeweging Movement X het Antwerpse stadsbestuur in gebreke had gesteld over het naar eigen zeggen racistische karakter van Zwarte Piet, is Dyab Abou Jahjah met de dood bedreigd. Hij heeft een klacht ingediend tegen de man, zegt hij in De Standaard.

In Nederland woedt de discussie over het al dan niet racistische karakter van Zwarte Piet al een lange tijd. Abou Jahjah wil het debat ook hier bij ons opentrekken. Daarom stelde zijn burgerrechtenbeweging afgelopen weekend, bij de intocht van Sinterklaas, het Antwerpse stadsbestuur in gebreke. Zij eisen een "neutrale" Piet.

Op die actie kwamen heel wat negatieve reacties. Een man bedreigde Abou Jahjah zelfs met de dood op het forum van de website van Het Laatste Nieuws. "Die man gebruikte zijn eigen profiel en geen nepprofiel. Onbegrijpelijk, want mensen zouden moeten weten dat zoiets strafbaar is."

"Ik kan tegen een stootje, want ik krijg al 15 jaar haatmails", klinkt het. "Maar deze man gaat nog een stap verder. Ik maak mij zorgen over mijn veiligheid en over die van mijn familie." Volgens hem is de discussie rond Zwarte Piet een emotionele en geen rationele. Hij vraagt dan ook aan de politie om de zaak ernstig te nemen.