Belfius verlaagt rente spaarrekening en kasbons

Belfius verlaagt vandaag de rente op de spaarrekeningen en andere vastrentende producten zoals de kasbons. De bank-verzekeraar verwijst voor die daling naar de "aanhoudende neerwaartse druk op de rente voor zowel korte als langere looptijden". Wellicht zullen de andere banken volgen.

Bij de gewone spaarrekening en de internetspaarrekening daalt de totale rente van 0,40 naar 0,30 procent: de basisrentevoet gaat van 0,25 naar 0,15 procent, de getrouwheidspremie blijft op 0,15 procent. Ook de rente bij andere spaarrekeningen met hogere opbrengst daalt: het gaat om spaarrekeningen met maandelijkse spaaropdracht of hogere getrouwheidspremie.

Bij de kasbons en termijnrekeningen is er een daling van de rente bij de producten met een looptijd van vier jaar of langer. Een kasbon of termijnrekening op 10 jaar levert bijvoorbeeld 1,35 en niet langer 1,5 procent op. Ook bij de volksleningen daalt de opbrengst. De rente bij de volkslening op 10 jaar gaat eveneens lager van 1,5 naar 1,35 procent.

Volgens Belfius' hoofdeconoom Geert Gielens is een fundamentele rentestijging in Europa nog zeker niet voor morgen. Hij verwacht dat de Europese Centrale Bank het soepele monetaire en rentebeleid zeker niet zal herzien nu ook de Duitse economie sputtert. Voor de hypotecaire leningen is dit wel goed nieuws, met lage tarieven voor wie geld leent.

Verwacht wordt dat ook andere banken de interestvoeten op spaarrekeningen verder zullen laten zakken.