België moet 11.000 euro betalen aan 4 veroordeelde misdadigers

Ons land moet alles samen 11.000 euro betalen aan vier veroordeelde misdadigers. Ze werden alle vier veroordeeld door een assisenhof tot straffen tussen 20 jaar en levenslang. Maar omdat het assisenhof niet had uitgelegd waarom ze werden veroordeeld, stapten ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat geeft hen nu dus gelijk.

De vier mannen die naar het Europees Hof in Straatsburg zijn gestapt, zijn drie Belgen en een Irakees. Ze werden tussen 2008 en 2009 veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, twee van hen voor doodslag, één voor gijzeling, en één voor poging tot doodslag.

Ze baseerden hun zaak op het artikel over het recht op een eerlijk proces in de Europese conventie over mensenrechten. Volgens de rechter heeft het Belgische gerecht het artikel inderdaad geschonden door geen motivering te geven bij het verdict van de jury. Samen krijgen de vier een schadevergoeding van ongeveer 11.000 euro.

Na eerdere gelijkaardige veroordelingen door het Europees Hof van de Rechten van de Mens, werd de Belgische assissenprocedure in 2009 aangepast. Sindsdien moet de volksjury zijn oordeel wel motiveren. De veroordelingen van de vier klagers dateren echter van voor die hervorming.