Chinese minister van Media: "Chinese tv en film zijn lulkoek"

"Kwaliteit en krachtig werk ontbreken in onze media." Dat schrijft de Chinese minister van Pers, Publicaties, Radio, Film en Televisie in het partijblad van de communistische partij. "De media lijden onder een structurele overproductie en een middelmatig niveau."

"Chinese tv en media zijn lulkoek." Dat is zo ongeveer de kernboodschap die minister Cai Fuchao neerschrijft in een bijdrage in het tweewekelijkse partijblad Qiushi ("Zoeken naar de waarheid").

"Kwaliteit en krachtig werk ontbreken in onze media", meent hij. "Slechts een handvol klassieke werken zijn een waarheidsgetrouwe weerspiegeling van onze tijd en drukken hun stempel op de geschiedenis. Hoewel kwantiteit in elke historische periode een teken van de vitaliteit van de artistieke productie is, kan het niet verbergen dat onze media lijden onder een structurele overproductie en een middelmatig niveau." Daarbij doelt hij zowel op film, tv als literatuur.

Volgens de minister mogen kunstenaars geen "slaven van de markt" zijn die denken dat enkel kijkcijfers en oplages op succes duiden. Ze moeten "sociale meerwaarde" vooropstellen.

De uitlatingen van de minister zijn opmerkelijk gezien de communistische partij de pers en de media streng in de gaten houdt. Dat heeft in het verleden vaak geleid tot een overdaad aan verhalen over heldhaftige revolutionairen en historische avonturen.

Sinds enkele jaren is de entertainmentindustrie evenwel minder van staatssubsidies afhankelijk geworden. De inbreng van eigen middelen heeft aan belang gewonnen. Tegelijk voelen Chinese media de hete adem in de nek van meer vooruitstrevend werk uit Hongkong, Taiwan en de VS dat online wijdverspreid is.