Een Belg op de acht werkt vijf jaar of langer als uitzendkracht

Een Belg op de acht werkt gedurende zijn loopbaan vijf jaar of langer als uitzendkracht. Dat betekent dat de werknemer in kwestie gedurende lange tijd niet met een langdurig arbeidscontract werkt, maar wel met dag- en weekcontracten. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksinstituut HIVA (KU Leuven), waarover De Morgen bericht.

De meest kwetsbare groep zijn de laaggeschoolden: 80 procent van wie geen hoger onderwijs gevolgd heeft, werkt meer dan een jaar op interimbasis.

Bovendien werkt het overgrote deel van de uitzendkrachten (92 procent) ook bij langere opdrachten van enkele maanden met onzekere dag- en weekcontracten. Bovendien werken interimkrachten vaker dan hun collega's in loondienst onregelmatige uren. Toch hoopt 72% van de uitzendkrachten ooit een stabiele job te vinden. Toch wordt amper 35% na een periode van interimwerk effectief aangeworven.

Uit de enquête blijkt ook nog dat werknemers met een interimcontract 22% minder verdienen dan hun collega's met een arbeidscontract. Deze groep blijft ook vaker in de kou staan als het gaat over extralegale voordelen.

De cijfers komen uit een enquête die onderzoeksinstituut HIVA van de KU Leuven uitvoerde bij in totaal 2.022 respondenten, in opdracht van de christelijke vakbond ACV. Volgens de algemeen directeur van Federgon, de federatie die interimkantoren vertegenwoordigt, is de studie niet echt representatief omdat ze enkel is afgenomen bij vakbondsleden.

Meest gelezen