Erdogan verwerpt kritiek op "ontdekking Amerika"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft bij zijn stelling dat moslims Amerika ontdekt hebben, en niet Christopher Columbus. De uitspraken van Erdogan dateren van afgelopen weekend en kwamen hem op veel kritiek van de Turkse bevolking te staan. Vanmiddag beet de president van zich af: "De criticasters hebben te weinig vertrouwen in hun eigen geloof."

President Recep Tayyip Erdogan liet zaterdag een opmerkelijke uitspraak optekenen op een bijeenkomst van Latijns-Amerikaanse moslims in Istanbul. "Moslims hebben Amerika ontdekt", luidde het. "De contacten tussen Latijns-Amerika en de islam dateren al van de 12e eeuw. Moslims hebben Amerika ontdekt in 1178, honderden jaren voor Christopher Columbus." Erdogan verwees naar een dagboeknotitie van Columbus, waarin die een moskee op een heuvel in Cuba zou vermelden.

De uitspraken van Erdogan veroorzaakten controverse in Turkije en kwamen hem op heel wat kritiek te staan. De president lijkt daar echter niet van wakker te liggen. Vanmiddag verdedigde hij zijn stelling opnieuw, en met vuur. Hij voegde er zelfs nog aan toe dat wat hem betreft de theorie onderwezen moet worden aan de Turkse scholen.

"Heel wat wetenschappers die in Turkije en daarbuiten veel aanzien genieten, ondersteunen de theorie. Als de geschiedenis objectief geschreven zou zijn, zou ze tonen dat de bijdrage van islamitische geografen tot de wetenschap veel belangrijker is dan men denkt", aldus de president, duidelijk verontwaardigd over de kritiek die hij te slikken krijgt.

Erdogan is niet mals voor de criticasters: hij verwijt hen dat ze te weinig vertrouwen hebben in hun geloof. "Sommige jongeren zijn deze theorie beginnen verwerpen zonder ook maar iets van onderzoek te verrichten of aandacht te hebben voor de discussie. En niet alleen jongeren, maar ook oudere mensen. Dat komt omdat ze nog altijd niet geloven dat een moslim zoiets kan realiseren."

De president wil zelfs dat de theorie onderwezen wordt in de Turkse scholen. "Er rust in deze kwestie een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de ministeries van onderwijs."

Een moskee, een heuvel

Erdogan verwijst naar een controversiële tekst uit 1996 van een historicus, Youssef Mroueh. Die vermeldt de dagboeknotitie van Columbus, volgens hem het bewijs dat moslims het continent het eerst bereikt hadden en dat de islam er wijdverspreid was. Mroueh is niet verbonden aan een Amerikaans instituut voor hoger onderwijs.

Veel wetenschappers zijn het daar echter niet mee eens en noemen de verwijzing naar de moskee in het dagboek een metafoor, waarmee Columbus wilde beschrijven hoe die heuvel eruitzag. In Amerika zijn ook geen enkele archeologische islamitische structuren teruggevonden die dateren uit de tijd voor Columbus.

De eerste mensen die het Amerikaanse continent bereikten, kwamen uit Azië. Zij staken ongeveer 15.000 jaar geleden de Beringstraat over. De eerste Europeanen in Amerika zouden Noorse verkenners geweest zijn, zowat 500 jaar voor Columbus.