Federaal parket onderzoekt betrokkenheid Belg bij onthoofdingen

Het federaal parket bevestigt dat onderzocht wordt of een man uit Vilvoorde betrokken is bij de onthoofdingen die te zien zijn in een nieuwe video van terreurorganisatie IS. De Belgische veiligheidsdiensten zouden daarover sterke vermoedens hebben.
AP2014

In een nieuwe video van Islamitische Staat is ene groep van een twintigtal gemaskerde IS-strijders te zien, terwijl ze allemaal een gevangene onthoofden met een groot, getand mes. De fysieke gelijkenis tussen één van de beulen die op de video te zien is en een Vilvoordse Syriëstrijder zou erg sterk zijn.

De 28-jarige man staat bij verstek terecht op het Sharia4Belgium-proces voor de Antwerpse correctionele rechtbank. Hij zou via Facebook verklaard hebben dat hij in Dabiq verblijft, een plek ten noorden van Aleppo.

Geen enkele andere Belgische IS-strijder zou daar al geweest zijn. De nieuwe gruwelvideo van IS zoud ook in die stad gemaakt zijn. Dat verklaart de intussen beruchte Britse IS-strijder en -beul "Jihadi John" in het filmpje. Syrische burgeractivisten hebben dat ook, op basis van satellietbeelden, bevestigd.