Francken wil beter statuut voor minderjarige asielzoekers

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil extra aandacht voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers die in ons land verblijven. Dat blijkt uit de beleidsnota die hij morgen in de Kamer presenteert en waarover De Morgen bericht. Francken noemt de groep jongeren "een uiterst kwetsbare groep die beschermd moet worden".

Concreet denkt Francken onder meer aan een speciaal beschermingsstatuut en betere opvang. Ook wil hij een "levensproject" voor de minderjarigen uitwerken zodat er een "duurzame oplossing" voor hen gecreëerd kan worden.

In het verleden kregen de dossiers van onder meer Parwais Sangari en Scott Manyo heel wat media-aandacht. Na een geslaagd integratietraject kregen de jongeren te horen dat ze toch niet langer in ons land konden blijven. Francken voegt er wel aan toe dat dat "levenstraject" evenwel ook in hun thuisland kan liggen.

De staatssecretaris geeft met dit voorstel een menselijk gelaat aan zijn beleid, klinkt het, dat voorts erg fors is. Hij zet onder meer maximaal in op terugkeer en wil ook asielzoekers met een crimineel verleden uit ons land verwijderen.