Gent brengt "estafetteboeken" voor klimaatneutrale stad in omloop

In Gent worden vijftig steenpapieren "estafetteboekjes" in omloop gebracht waarin inwoners te weten komen wat er nu gedaan wordt om de stad klimaatneutraal te maken, wat Gent wil doen en hoe inwoners kunnen helpen. Dankzij een zendertjes zijn de locaties van sommige inspiratieboekjes online te volgen.

Het was de Gentse rector Anne De Paepe die vannamiddag het eerste boekje "Word verliefd op een energieke stad" uit handen van klimaatschepen Tine Heyse (Groen) ontving. Ook Liesbeth Janssen (Lab 15), Johan Penson en Stefaan De Ruyck (Kunstencentrum Vooruit) en enkele OCMW-medewerkers gaan ermee aan de slag.

De Milieudienst van de stad Gent koos bewust voor een beperkte oplage van het (oersterke) steenpapieren estafetteboek, dat ook een alternatief vormt voor klassiek papier.

Het inspiratieboek wil vooral praktisch zijn. "Dit is geen zwaar beleidsplan en dit zijn ook geen doemverhalen over waar het naartoe gaat met ons klimaat", zegt schepen Heyse. "Verantwoordelijkheid opnemen voor het klimaat hoeft bovendien niet saai en lastig te zijn. Dit is echt een praktisch inspiratieboek vol ambities, ideeën en plannen. Sommige plannen zijn al in uitvoering, andere liggen nog op de plank. 'Word verliefd op een energieke stad' is luchtige kost, maar toch ook verbazend serieus. Het geeft een interessant beeld van wat er hier in deze stad al allemaal gebeurt en hoe Gent langzaam maar zeker een klimaatvriendelijke stad aan het worden is."

Gentenaars die een boekje te pakken willen krijgen, kunnen via een website in contact komen met andere lezers.