Hervorming woonbonus maakt lening tot 170 euro per maand duurder

De hervorming van de woonbonus - wat vroeger gewoon de hypothecaire aftrek genoemd werd - kost de Vlaming die een huis wil kopen, veel geld. Op een lening over twintig jaar kan lenen tot 40.000 euro duurder worden.

Banken en notarissen draaien overuren: veel mensen willen de deadline van eindejaarsavond halen om alsnog in het oude en voordeliger systeem van de woonbonus te vallen. 

Met reden, zo blijkt uit een becijfering van De Standaard en ING. Een gemiddeld koppel dat over twintig jaar leent, verliest 40.000 euro over die periode, of 170 euro per maand. Loopt de lening over dertig jaar dan is dat nog meer: 66.000 euro, of 280 euro per maand. 

Wat in het debat echter over het hoofd gezien is, is dat ook het oude systeem duurder dan voordien wordt. Dat komt omdat de bedragen niet langer geïndexeerd worden. Het verschil met het vroegere systeem: 14.000 euro aan fiscaal voordeel, of om en bij de 60 euro per maand.

De cijfers onderstrepen meteen ook het belang voor geïnteresseerden om hun hypothecaire lening rond te krijgen vòòr het vervallen van de deadline. Het verschil bedraagt om en bij de 25.000 euro.