Hommeles in regering: CD&V botst openlijk met N-VA over vermogenswinstbelasting

CD&V blijft op een vermogenswinstbelasting aansturen, en aarzelt niet om het openlijke conflict daarover op te zoeken. In de Kamer richtten de christen-democraten gisteren hun pijlen op minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Gisterenochtend had premier Charles Michel (MR) nog gezegd dat er geen onenigheid is.

"Uw tax shift mist ambitie en concrete invulling", schoot CD&V-Kamerlid Griet Smaers met scherp. "Wanneer gaat u in actie schieten?" Daarop verdedigde Luk Van Biesen, Kamerlid van coalitiepartner Open VLD, het beleid van Van Overtveldt. CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy, die als commissievoorzitter geacht wordt de neutraliteit te bewaren, stapte uit die rol en trad zijn partijgenote bij in haar aanval, waardoor de tweedeling binnen de regering nog duidelijker werd.

"We zijn in de media al drie weken aan het discussiëren over die tax shift. Als de minister daar niets over wil zeggen, dan is deze beleidsverklaring surrealistisch. Ik reken erop dat hij duidelijkheid verschaft", aldus Van Rompuy.

De vermogenswinstbelasting staat niet met zoveel woorden in het regeerakkoord, maar volgens CD&V zou de maatregel het draagvlak voor de besparingsmaatregelen vergroten bij de bevolking. Om die reden willen de christendemocraten de tax shift, die wel duidelijk afgesproken is, dan ook concreet maken. Daar willen N-VA en Open VLD dan weer niet van weten, omdat ze toch weer een belastingverhoging vermoeden in de tax shift.

De hoorzitting werd gisteravond om 18.30 uur geschorst, en wordt vandaag hervat. Bij N-VA minimaliseerden ze het protest van CD&V, maar de kloof tussen de coalitiepartners lijkt geslagen. "We moeten deze discussie intern voeren", klinkt het. "Dan heeft ze meer kans op slagen."

"Dit zal binnen regering worden besproken"

Eerder op de dag had premier Charles Michel tijdens zijn hoorzitting nog gezegd dat zijn ploeg op één lijn zit wat de tax shift en de vermogenswinstbelasting betreft.

De zitting begon met een halfuurtje vertraging, omdat er niet genoeg commissieleden van de meerderheid op tijd aanwezig waren (lees: Meerderheid haast zich niet voor hoorzitting Michel). Michel benadrukte in zijn uiteenzetting het belang van vijf jaar communautaire rust om de economie weer op de rails te zetten en via besparingen de begroting te saneren. Sociaal overleg is wel degelijk belangrijk, klonk het ook meermaals.

De hamvraag was evenwel opnieuw: komt er nu een vermogenswinstbelasting of niet? De voorbije dagen en weken waren daarover allerlei meningen te horen. CD&V is de grote voorstander van de belasting binnen de coalitie. De N-VA en Open VLD zijn niet gewonnen voor het idee. Zij wijzen erop dat de maatregel niet in het regeerakkoord staat, en de uitvoering daarvan moet de prioriteit zijn. Toch werd de deur niet helemaal gesloten, ook niet door Michel gisterochtend.

"Er zal daarover binnen de regering en de ministerraad worden gedebatteerd. Als er beslissingen vallen over de belastingen, zullen we dat bekendmaken en in het Parlement bespreken", aldus Michel, die benadrukte dat er al maatregelen genomen zijn die deel uitmaken van een "tax shift", zoals de doorkijkbelasting. Kortom, Michel sluit niet uit dat er een vermogenswinstbelasting komt, maar het zal niet op korte termijn zijn.