Japanse premier Abe schrijft verkiezingen uit

In Japan komen er vervroegde verkiezingen, twee jaar vroeger dan gepland. Premier Shinzo Abe heeft de leiding van zijn Liberaal-Democratische Partij (LPD) meegedeeld dat hij het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Gisteren raakte bekend dat Japan opnieuw in een recessie beland is.
AP2013

Premier Abe sprak vanmorgen met de top van zijn partij LDP en deelde hen mee dat hij het Lagerhuis ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft, zo meldde de tv-zender NHK. De verkiezingen zouden volgende maand al plaatsvinden. Vanavond volgt een persconferentie waarop Abe meer toelichting zal geven.

Abe werd twee jaar geleden verkozen met een ambitieus plan om de economie aan te zwengelen. Aanvankelijk veerde de economie wel op, maar gisteren raakte bekend dat Japan opnieuw in een recessie beland is. Het economische plan van Abe -Abenomics - heeft gefaald, zo luidt de kritiek.

De Japanse premier heeft ook meegedeeld dat een onpopulaire btw-verhoging van 8 naar 10 procent, die gepland was voor volgend jaar, uit te stellen. De btw-verhoging maakte deel uit van "Abenomics". In een eerste fase was de btw al opgetrokken van 5 naar 8 procent in april van dit jaar. De regering had gehoopt hierdoor meer inkomsten te genereren, maar de consumenten hielden de vinger op de knip.

De populariteit van Abe is bijzonder laag, maar vermoedelijk zal hij als winnaar uit de stembusgang komen omdat de oppositie in Japan versplinterd en verdeeld is.

lees ook