Nokia brengt Android-tablet in 2015 op de markt

Het Finse telecombedrijf Nokia gaat in 2015 een tablet op de markt brengen die op het Android-besturingssysteem van het Amerikaanse Google zal draaien. Dat kondigde het bedrijf aan. Met de tablet N1 keert Nokia terug op de consumentenmarkt, na de verkoop van de mobieltjesdivisie aan Microsoft.

De tablet heeft een schermgrootte van 7,9-inch, net als de iPad Mini van het Amerikaanse bedrijf Apple. De N1 lijkt ook in design op de tablet van de concurrent, met onder meer een behuizing in aluminium.

De N1 zal in het eerste kwartaal volgend jaar op de markt komen in China, waarna naar verwachting andere markten aan bod komen. De Chinese technologiegroep Foxconn zal het apparaat produceren. Die groep maakt ook iPhones en iPads voor Apple. Nokia stelt, anders dan vroeger dus, hoofdzakelijk de merknaam en technische knowhow ter beschikking.

Eind april rondde Nokia de verkoop van de noodlijdende gsm-divisie aan Microsoft af. In 2011 waren beide bedrijven nog een strategische partnerschap aangegaan, waarbij Nokia het Windows Phone-besturingssysteem gebruikte bij de smartphones.