Philae kwam organische moleculen op het spoor

Na zijn historische landing op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko midden vorige week is de Europese robot Philae organische moleculen op het spoor gekomen, zo heeft het Duitse Ruimtevaartbureau DLR bekendgemaakt.

Het instrument Cosac "snoof" de atmosfeer van de "staartster" op en detecteerde na de landing de eerste organische moleculen. De analyse is nog bezig.

Eerder maakte DLR bekend dat de ondergrond van de komeetkop harder is dan gedacht. Het was één van de eerste verrassingen die de nooit geziene missie opleverde. De eigenschappen van het oppervlak van kometen "lijken helemaal af te wijken van wat men dacht", zei wetenschappelijk projectdirecteur Ekkehard Kührt van DLR.

Vlak voor de robot ter grootte van een wasmachine in winterslaap ging, is vanop Aarde een manoeuvre gelukt opdat de zonnepanelen meer zonlicht zouden krijgen. DLR sluit daarom niet uit dat de Philae weer vanaf de lente contact kan hebben met de Aarde.