Reinhilde Decleir en Ho Chul Chantraine winnen Burgerschapsprijs

Actrice Reinhilde Decleir van Tutti Fratelli en Ho Chul Chantraine, het brein achter de landbouwcoöperatieve Agricovert, hebben de Burgerschapsprijs 2014 ontvangen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting P&V aan mensen en organisaties in binnen- en buitenland die zich op "een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving."
© VRT - Nyk Dekeyser
Reinhilde Decleir.

Reinhilde Decleir heeft haar schouders gezet onder Tutti Fratelli, een sociaal-artistieke werkplaats in Antwerpen. Daar gaat ze aan de slag met de "kwetsbaren van de samenleving". "Tutti Fratelli biedt kansen aan mensen die in de maatschappij uit de boot zijn gevallen en die, zeker in een stedelijke context, steeds meer geïsoleerd en vervreemd zijn geraakt. Door hen te betrekken bij een artistiek project, waar ze een eigen taal krijgen en een kanaal om hun verhalen te vertellen, vinden ze gevoelens van zelfrespect en eigenwaarde terug", zo motiveert de jury haar keuze voor Decleir.

Ook Ho Chul Chantraine wil met zijn bio-landbouwproject Agricovert de economisch zwakkeren opnieuw in de samenleving en de arbeidsmarkt integreren. Voor de jury verdient Ho Chul Chantraine deze erkenning omdat hij met Agricovert niet enkel het beroep van de lokale landbouwer wil opwaarderen, maar dat hij daarnaast met deze coöperatieve vennootschap "ook duurzaam werk wil creëren voor laaggeschoolde mensen en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt".

De laureaten van de Burgerschapsprijs 2014 krijgen een beeldhouwwerk van Johan Tahon.