Spaans parlement erkent staat Palestina

Het Spaanse parlement heeft zich voor de erkenning van Palestina als staat uitgesproken. In een met 319 tegen twee stemmen goedgekeurd ontwerp wordt de regering van premier Mariano Rajoy aangemaand Palestina als staat te erkennen. De vreedzame coëxistentie van twee staten -Israël en Palestina- is de enige mogelijke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten.

Het voorstel van de socialistische partij (PSOE) uit de oppositie kreeg ook de steun van de afgevaardigden van de conservatieve Volkspartij (PP) van Rajoy. De PP koppelde wel een amendement aan de niet-bindende stemming. De erkenning van de Palestijnse staat moet het gevolg zijn van een onderhandelingsproces tussen de partijen, dat vrede en veiligheid, respect voor de burgerrechten en de regionale stabiliteit garandeert.

Het parlement in Madrid riep de regering bovendien op in de Europese Unie in gecoördineerde vorm de erkenning van Palestina als soevereine staat te vorderen. Dat moet in het kader van een vredesproces met inachtneming van de "legitieme zorgen, belangen en wensen van Israël" gebeuren, luidt het in het ontwerp.

Eind oktober had Zweden als eerste westers EU-lid Palestina als staat erkend. Polen, Hongarije en Slovakije hadden dat eerder al gedaan nog voor ze tot de EU waren toegetreden. Het parlement in Londen stemde eveneens voor de erkenning van Palestina. Wereldwijd hebben al rond de 130 landen de staat Palestina erkend.