Taxichauffeurs boos om cadeaubonnen voor Uber

De taxisector is niet tevreden met de plannen van vliegmaatschappij Brussels Airlines. Die kondigde aan om tijdens de kerstperiode bij boeking van een vlucht in Europa een voucher voor een rit met de taxidienst Uber te geven. De samenwerking is opvallend, want Uber is in Brussel bijvoorbeeld verboden. "Het is echter niet de bedoeling om de bon in onze hoofdstad te gebruiken", klinkt het bij de vliegmaatschappij.

Brussels Airlines biedt de Uber-voucher aan zodat de ontvanger van de cadeaubon zich na zijn of haar vlucht "gemakkelijk zou kunnen verplaatsen", bijvoorbeeld van de luchthaven naar het hotel. De bon zou echter alleen gelden voor bestemmingen waar Uber legaal is.

De taxisector veroordeelt alvast de promo-actie van Brussels Airlines. Volgens Pierre Steenberghen, woordvoerder van de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur, kiest Brussels Airlines voor een operator die chauffeurs aanzet in het zwart te rijden. "Als het zo doorgaat, gaan meer en meer taxichauffeurs voor dit systeem kiezen. In plaats van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen te betalen, moeten ze gewoon 20 procent afstaan aan Uber."

Steenberghen is alvast van plan het Uber-dossier morgen aan te halen bij een bezoek aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Ook de federale staatssecretaris van fraudebestrijding zal worden ingeschakeld.

"Gericht op Belgen die naar buitenland reizen"

"Dit is een actie die gericht is op Belgen die naar het buitenland reizen", aldus Brussels Airlines-woordvoerder Geert Sciot. "We weten dat er in België en in enkele andere landen discussie wordt gevoerd rond Uber. In andere landen is Uber dan weer erg populair. Brussels Airlines neemt met de actie geen standpunt in."

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) noemde het Uber-systeem, dat met privéchauffeurs werkt, al illegaal. Er werden ook al wagens in beslag genomen.