Uber-topman onder vuur omdat hij leven kritische journalisten wil uitspitten

Een topman van het taxibedrijf Uber is in het oog van de storm terechtgekomen met een opmerkelijke uitspraak. De man suggereerde vorige week dat zijn bedrijf een miljoen dollar moet uittrekken om persoonlijke details van kritische journalisten te verzamelen. Een fout, geeft hij nu toe.

Het was Emil Michael, ondertussen al meer dan een jaar topman bij de taxidienst, die de bewuste uitspraak liet optekenen tijdens een diner in New York. Op dat etentje was ook een journalist van BuzzFeed aanwezig die uitgenodigd was door Arianna Huffington, de hoofdredacteur van The Huffington Post. Die laatste vergat aan de BuzzFeed-journalist te vertellen dat het om een informele bijeenkomst ging. Alles wat gezegd werd, was dus off the record, niet voor publicatie dus.

De journalist van BuzzFeed wist van niets en bracht de bekritiseerde uitspraken naar buiten. Zo zou Michael onder meer hebben gezegd dat hij een miljoen dollar wil uitgeven aan een team van researchers die in het leven van kritische journalisten zouden graven. Op die manier zou Uber kunnen terugvechten tegen de pers.

Die onderzoekers zouden alleszins al het leven van één bepaalde journalist mogen uitspitten, als het van de topman afhangt. De Amerikaanse journaliste Sarah Lacy bracht onlangs een verhaal naar buiten over seksisme bij het taxibedrijf. Iets wat Michael maar matig kon appreciëren.

De uitspraken veroorzaakten een storm van kritiek aan het adres van de Uber-topman. Gisteravond besloot hij zich dan ook te excuseren. In een verklaring benadrukt hij dat de uitspraken op geen enkele manier zijn visie of die van het bedrijf weerspiegelen. "De uitspraken zijn verkeerd in gelijk welke context", klinkt het.

Woordvoerster Nairi Hourdajian benadrukt aan BuzzFeed dat Uber niet op onderzoek gaat naar journalisten en dat ook nog nooit overwogen heeft. "Zo'n activiteiten zouden in strijd zijn met ons privacybeleid", zegt ze.