Vakbonden: "Stuur onderwijsbegroting fors bij"

De drie grote vakbonden roepen het Vlaams Parlement op om de onderwijsbegroting van minister Hilde Crevits (CD&V) fors bij te sturen. Onder meer de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs kan niet door de beugel, vinden de bonden.

ABVV, ACV en ACLVB hebben vandaag een oproep gestuurd naar de leden van de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement om een stokje voor de onderwijsplannen van minister van Onderwijs Crevits te steken. Donderdag stemt de commissie over de onderwijsbegroting.

Het is opvallend dat de 3 grote bonden een gezamenlijke oproep lanceren. De bonden willen dat de parlementariërs de minister ertoe aanzetten om haar begroting voor komend jaar fors bij te sturen. De socialistische, christelijke en liberale bonden stellen dat "de rekening niet doorgeschoven mag worden naar de studenten, leerlingen, hun ouders en de leerkrachten".

"Het inschrijvingsgeld verhogen zorgt voor sociale drempels en laat potentieel talent verloren gaan. Er wordt ook fors bespaard op sociale voorzieningen (o.a. huurprijzen, maaltijden en studiekosten), ook voor beursstudenten", aldus de bonden, die ook aanklagen dat de cursussen in het volwassenonderwijs duurder worden en dat er minder rekening gehouden wordt met het aantal kansarme kinderen in scholen bij het verdelen van de werkingsmiddelen.