Vijf keer meer terrorismedoden sinds 9/11

Het aantal terrorismedoden is wereldwijd vervijfvoudigd sinds de aanslagen van 11 september 2001. Dat blijkt uit de Global Terrorism Index. Vorig jaar vielen bijna 18.000 doden na een terroristische aanslag, wat zestig procent meer is dan een jaar eerder.
Bij een bomaanslag in Pakistan vielen 107 doden en 169 gewonden.

De grote stijging van het aantal terrorismedoden doet vragen rijzen over de terrorismebestrijding van het Westen, klinkt het in het rapport. Er wordt dan ook heel kritisch gekeken naar de invasie van de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan en de drone-aanvallen in Jemen en Pakistan.

Anderzijds merkt het rapport wel op dat niet alle maatregelen inefficiënt zijn. Zo is er vanaf 2007 vier jaar lang een daling in het aantal doden door terrorisme op te merken. Die daling kan worden toegeschreven aan de Amerikaanse troepen in Irak. De volgende stijging kwam er in 2011 als gevolg van de Syrische burgeroorlog, die voortkwam uit de Arabische Lente en niet uit een actie van de Verenigde Staten. De opkomst van Islamitische Staat kan dan weer wel worden toegeschreven aan de Verenigde Staten.

Volgens Steve Killelea, directeur van de onafhankelijke denktank Instituut voor Economie en Vrede, is er de afgelopen twee jaar "een aanzienlijke en zorgwekkende toename van het wereldwijde terrorisme" geweest. De cijfers van dit jaar heeft hij nog niet, "maar mijn buikgevoel zegt dat het nog erger zal zijn".

Killelea benadrukt ook nog dat het Westen kijkt naar waar de doden vallen. "Als je twintig mensen om het leven brengt in het centrum van Londen heeft dat meer effect dan twintig doden in Irak", zegt hij aan The Guardian.

Hoewel de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tevreden zijn dat ze Al Qaeda hebben kunnen terugdringen, benadrukt het rapport dat andere groepen -zoals Islamitische Staat- groter zijn geworden.

De gegevens komen uit het tweede Global Terrorism Index-rapport. Het eerste werd in 2012 gepubliceerd.

Terrorisme: feiten en cijfers

  • Het aantal terrorismedoden is de afgelopen jaren sterk gestegen. Van 3.361 in 2000 naar 11.133 in 2012 tot 17.958 in 2013.
  • 82 procent van alle terroristische aanslagen vonden plaats in vijf landen: Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria en Syrië.
  • Terrorisme werd het afgelopen jaar gedomineerd door vier groepen: de taliban, Boko Haram, Islamitische Staat en Al Qaeda.
  • Meer dan 90 procent van alle terreuraanslagen vinden plaats in landen waar grote schendingen van de mensenrechten plaatsvinden.
  • In 2012 zijn 437.000 mensen omgekomen door moord, in vergelijking met 11.113 terrorismedoden.
  • Dertien landen worden beoordeeld als een risico voor terroristische aanslagen: Angola, Bangladesh, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Ivoorkust, Ethiopië, Iran, Israël, Mali, Mexico, Birma, Sri Lanka en Uganda.
  • België staat momenteel nog niet in de lijst. Na de aanslag in het Joods museum in mei van dit jaar, zal dat in de toekomst wellicht wel het geval zijn.

Grootste terrorismeaanslagen in 2013

1. Op 17 september hebben gewapende mannen van Boko Haram, gekleed als militairen, illegale controleposten opgezet in Beni Shiek in Nigeria. Daarbij hebben ze 142 burgers doodgeschoten.

2. Leden van Al-Nusrah Front hebben op 22 juli in Syrië soldaten en burgers aangevallen. 123 mensen kwamen om het leven.

3. Op 10 januari hebben leden van Lashkar-E-Jhangvi een zelfmoordaanslag gepleegd in een snookerzaal in Quetta in Pakistan. Gevolg: 107 doden en 169 gewonden.

4. Nog in Quetta in Pakistan vielen op 16 augustus 91 doden en 169 gewonden nadat een explosief beladen watertanker was ontploft op een groentemarkt. Ook hier zat Lashkar-E-Jhangvi achter de aanslag.

5. In Peshwar in Pakistan hebben twee leden van Jundallah op 22 september een zelfmoordaanslag gepleegd. Daarbij vielen 87 doden en 131 gewonden.