Vlaamse regering maakt "inventaris" met projecten over aan EU-Commissie

De Vlaamse regering heeft een lijst met 28 projecten aan de Europese Commissie overgemaakt die volgens haar in aanmerking kunnen komen voor Europese financiering in het kader van het relanceplan ter waarde van 300 miljard euro dat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aangekondigd heeft. De projecten zijn samen goed voor een investeringskost van 23,9 miljard euro, met de 4,8 miljard euro voor 5 offshore-windparken als grootste uitschieter. Ook de Oosterweelverbinding staat op het lijstje.

De Commissie-Juncker wil volgende maand haar investeringsplan concretiseren. Het vroeg daarom aan de EU-lidstaten om een lijst met projecten over te maken die bijkomende financiële steun kunnen gebruiken. De Waalse regering presenteerde vorige week een lijst projecten ter waarde van 3,6 miljard euro, de Vlaamse regering lijstte projecten op voor een totale investeringskost van 23,9 miljard euro.

Het gaat voornamelijk om transportprojecten, maar ook om sociale infrastructuur (bvb. scholenbouw) en energie-investeringen. Op het kabinet van minister-president Geert Bourgeois wordt verduidelijkt dat de lijst een "inventaris" is en geen politieke keuze.