Zeker 5 doden bij aanslag in Jeruzalemse synagoge

Bij een aanslag in een synagoge in Jeruzalem zijn zeker 5 doden en verschillende gewonden gevallen. De twee daders werden doodgeschoten door de politie.

Twee gewapende Palestijnen zijn gisterochtend met messen en bijlen een synagoge binnengevallen. Daarbij vielen ze verschillenden aanwezigen aan. De politie spreekt van een terroristische aanslag.

Bij de aanval zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Andere bronnen spreken over zes overledenen. Er zijn ook acht mensen gewond geraakt. De dertigjarige politieagent die zwaargewond raakte, is uiteindelijk gisteravond aan zijn verwondingen bezweken.

De aanval gebeurde in een synagoge in de wijk Har Nof waar ultra-orthodoxe joden hadden verzameld voor het Shaharit-ochtendgebed, aldus politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

"Reageren met ijzeren vuist"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haalde in een verklaring sterk uit naar de "rechtstreekse verantwoordelijkheid door het aanzetten tot geweld" van Hamas en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. "Israël zal met een ijzeren vuist reageren op deze moord", zegt hij.

Hamas kwam heel snel met een reactie op de aanslag. Een woordvoerder van de beweging noemde de aanslag een "heroïsche daad", maar eiste de aanslag niet op. De Palestijnse president Abbas, die ook aan het hoofd staat van de grootste Palestijnse partij Fatah, heeft de aanslag veroordeeld. In hetzelfde communiqué veroordeelde hij "het vermoorden van burgers, van welk geloof ze ook zijn".

"Zinloze wreedheid"

John Kerry had het in een eerste reactie over een daad van "zinloze wreedheid". Hij riep de Palestijnse leiders op de aanslag "te veroordelen". Daarnaast eist Kerry van de Palestijnen dat passende maatregelen genomen worden om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Het is al enkele weken zeer onrustig in en rond Jeruzalem. Voornaamste twistpunt is de toegang tot de Tempelberg, die enkele weken lang ontzegd werd aan de moslims.