"China en Rusland vormen economisch risico"

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's denkt dat de meeste groeilanden met China en Rusland op kop de volgende jaren minder de wind in de zeilen zullen hebben. Vooral de vastgoedmarkt en de bankensector komen in het vizier.

De overdreven prijzen en het overdreven aanbod op de Chinese vastgoedmarkt zal de volgende jaren wegen op de ratings in geheel Azië, waarschuwt S&P. 

De torenhoge vastgoedprijzen in China en Hongkong zijn niet te verantwoorden, aldus het bureau, en zullen daarom de volgende jaren dalen. De druk op de Chinese vastgoedmarkt en de banken die die "bubble" gefinancierd hebben, weegt overigens al een tijdje op de regio. De immomarkt in de Volksrepubliek is goed voor ongeveer 15% van de Chinese groei.

Een andere kopzorg is de situatie van de Russische banken. Zowat 70% van alle Russische banken hebben nu al negatieve vooruitzichten en hebben te lijden onder kapitaalvlucht en westerse sancties wegens de crisis in Oekraïne. Russische bedrijven vinden het overigens alsmaar moeilijker om financiering te krijgen.

Daarnaast merkt S&P ook de risico's voor de Turkse banken op, maar ook voor andere groeilanden zoals India, Zuid-Afrika, Brazilië en Mexico worden minder goede tijden verwacht dan de voorbije jaren.

AP2014