"Hoe gaat u uw dagen vullen, meneer De Crem?"

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) wil op zijn terrein mee invulling geven aan het "samenwerkingsfederalisme" tussen de federale overheid en de deelstaten. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn hoorzitting in het parlement. Hij ziet zichzelf als het aanspreekpunt binnen de federale regering voor Belgische bedrijven die willen exporteren en voor buitenlandse bedrijven die in België gevestigd zijn. De bevoegdheden van de gewesten moeten wel steeds gerespecteerd worden, vindt De Crem.

In het kader van haar ambitie om de economische groei, de werkgelegenheid en de economie in haar geheel te stimuleren, wil de regering-Michel de bedrijven zoveel mogelijk helpen, zei De Crem in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. De kersverse staatssecretaris zei dat het zijn taak is om "de ondernemingen maximaal te ondersteunen" bij hun exportactiviteiten, zelfs nu er geknipt wordt in de middelen voor het Agentschap voor Buitenlandse Handel (ABH).

Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel besliste om het ABH minder dotaties toe te kennen. Een gevolg daarvan is dat er maar twee in plaats van vier prinselijke economische missies meer georganiseerd kunnen worden. Een "domme" beslissing, zei commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) daarover in de Kamer.

CDH-Kamerlid Georges Dallemagne stelde openlijk de vraag wat de "meerwaarde" zal zijn die De Crem aandraagt, vermits buitenlandse handel een bevoegdheid is die grotendeels in handen is van de gewesten. "Hoe gaat u uw dagen vullen?", wierp hij De Crem voor de voeten. Bij de Europese ministerraden Handel zal het bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn die België vertegenwoordigt.

Verschillende leden van de oppositie wezen erop dat Reynders binnen de federale diplomatie de economische diplomatie wil versterken - wat de Vlaamse regering ertoe aanzette naar het Grondwettelijk Hof te trekken tegen Reynders' beslissing om een netwerk van economische raadgevers uit te bouwen binnen de Belgische ambassades in het buitenland.

Net als Reynders tijdens zijn hoorzitting vrijdag, toonde De Crem zich voorstander van het toevoegen van een economisch luik aan bepaalde staatsbezoeken van koning Filip, een maatregel die de vermindering van het aantal prinselijke missies kan compenseren.