"Ik ben geboren om met Charles Manson te trouwen"

Charles Manson gaat trouwen met zijn 25-jarige vriendin Star. De 80-jarige zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Sharon Tate en het aanstichten tot andere moorden, maar dat weerhield Star er niet van om haar hart te verliezen en naar de buurt van de gevangenis te verhuizen. "Ik ben geboren om met hem te trouwen", aldus Star.

In 1969 vermoordde Manson, de sekteleider van de zogenoemde Manson Family, actrice Sharon Tate, de hoogzwangere vriendin van regisseur Roman Polanski. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf, maar later werd dat omgezet naar levenslang.

Afton Burton was 16 toen ze Charles Manson leerde kennen. Ze raakte helemaal in de ban van ATWA, zijn "milieufilosofie", en begon brieven naar de gevangenis te schrijven en lange telefonische gesprekken met Manson te voeren. De aantrekkingskracht van de voormalige sekteleider was blijkbaar zo groot dat ze als 19-jarige verhuisde naar Corcoran, de stad in Californië waar Manson al 25 jaar in de cel zit.

De inmiddels 25-jarige Burton, die zich vandaag als "Star" laat aanspreken, beschouwt zichzelf als Mansons vrouw, hoewel het huwelijk nog niet voltrokken is. "Hij heeft de papieren ingediend", vertelt ze aan CNN. "Hij maakt mij compleet, en ik hem. Dit is waarvoor ik geboren ben, ik kan het niet anders verwoorden."

Star en Manson praten bijna dagelijks via de telefoon, en zowat elk weekend bezoekt ze hem in de gevangenis. "We praten over alles, ook over de actualiteit", vertelt ze. "Ik probeer hem ook te helpen met de papieren en met praktische zaken."

Fysiek contact is in de gevangenis beperkt tot een minimum. Knuffels zijn enkel bij het begin en het einde van elk bezoek toegestaan. Omdat Manson een levenslange gevangenisstraf uitzit, is intiem bezoek verboden, ook niet wanneer hij en Star officieel getrouwd zijn.

"Zo is hij helemaal niet"

De toekomstige mevrouw Manson is erg trouw aan haar verloofde. Ze heeft nog steeds een litteken van toen ze twee jaar geleden een "X" in haar voorhoofd kraste. Dezelfde handeling deden verschillende meisjes uit de Manson Family ook tijdens het proces in 1971, waar hij veroordeeld werd. Volgens Star zette ze de kras op Mansons vraag, als protest nadat hij in de isoleercel gestopt was.

Het verhaal doet de wenkbrauwen fronsen, en Star weet dat veel mensen denken dat ze gek is. "Ik trek me niets aan van wat die mensen denken, dat maakt geen enkel verschil uit. De man die ik ken, is niet wie in films of boeken geportretteerd wordt. Daar lijkt hij in de verste verte niet op. Hij zegt mensen niet wat ze moeten doen, hij is helemaal niet manipulatief."

Star vult haar dagen met schilderen en met het onderhoud van de diverse sociale mediasites van Manson. Het is haar doel om Manson uit de gevangenis te krijgen, aangezien hij volgens haar bij geen van de moorden betrokken was waarvoor hij als dader of brein veroordeeld is.