"Ik voel me de meest gehate man ter wereld"

Vrouwen moet je emotionele littekens bezorgen, pas dan kan je hen veroveren. Het is een van de gouden regels van de zelfverklaarde datingexpert Julien Blanc. Voor 1.600 euro deelt hij al zijn gecontesteerde tips met de geïnteresseerde mannen. Sinds enkele weken ligt hij voor die methodes onder vuur. Een onlinepetitie deed hem halsoverkop vertrekken uit Australië. "Ik excuseer mij tegenover iedereen die ik zou beledigd hebben", is Blanc zijn reactie.

De 25-jarige Amerikaan heeft op CNN teruggeblikt op de zwaarste weken uit zijn leven. "Ik heb veel spijt van alles wat er de laatste tijd is gebeurd en neem er mijn volledige verantwoordelijkheid voor op", steekt hij van wal op de Amerikaanse nieuwszender.

"Mijn intenties waren nooit slecht. Sommige dingen die ik heb gedaan, zijn uit de context gehaald", beweert Blanc. Een foto waarop hij te zien is terwijl hij met zijn hand de keel van een vrouw vastgrijpt, schrijft hij toe aan een "vreselijke poging tot humor."

"Ik voel me verschrikkelijk, het is alsof ik de meest gehate man ter wereld ben. De reacties vanuit de hele wereld zijn overweldigend", zegt Blanc.

#takedownjulienblanc

De reacties waar hij op doelt, begonnen enkele weken geleden. De Amerikaanse activiste Jennifer Li startte toen een onlinepetitie en op Twitter lanceerde ze de hashtag #takedownjulienblanc. Het doel van die actie? Blanc wegjagen uit Australië, waar hij op dat moment bootcamps en seminaries gaf. 

Li haalde haar slag thuis. Vroeger dan gepland vluchtte de Amerikaan als een dief in de nacht weg uit Australië. "Deze man had geen politieke ideeën. Hij propageerde alleen misbruik, wat denigrerend voor vrouwen is en dat wijzen we in ons land af", zei de Australische minister van Immigratie tegen Sky News.

"Spijt? Dat hij betrapt is zeker"

De publieke excuses van Julien Blanc maken alleszins geen indruk op de vrouw die de petitie is gestart. Tegenover Buzzfeed zegt Jennifer Li dat ze geen woord gelooft van zijn verontschuldiging. "Hij heeft gewoon spijt dat hij gevat is. Hij heeft geen spijt van wat hij heeft gedaan", aldus Li.

Nog volgens haar blijft hij ontkennen dat zijn methodes vrouwonvriendelijk zijn. "Hij beweert dat sommige dingen een grap zijn, nochtans toont hij in video's dat het oké is vrouwen te dwingen met hun hoofd naar het kruis van een man te gaan."

lees ook