"Meeste blusdekens helpen niet of zijn zelfs contraproductief"

De meeste blusdekens helpen niet of zijn zelfs contraproductief. Dat blijkt uit een test van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Een vochtige keukenhanddoek is een veel beter alternatief. De organisatie vraagt aan minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) om de bewuste blusdekens uit de handel te nemen.

Test-Aankoop testte de blusdekens uit met een brandende frietketel (zie beelden onderaan). Een goede blusdeken moet het vuur blussen zonder zelf te verbranden. Het vuur mag ook niet opnieuw oplaaien. Maar wat blijkt: van de 16 geteste dekens, werken er 13 helemaal niet. Bij de 3 exemplaren die de vlammen wel weerstonden, waren er dan weer andere problemen.

"Blusdekens zijn zogezegd veiligheidsproducten, maar de meeste dekens blijken zinloos en zelfs contraproductief", luidt de conclusie van de consumentenorganisatie. "We kunnen geen van de geteste modellen aanraden."

Een vochtige, goed uitgewrongen, keukenhanddoek helpt wel, aldus Test-Aankoop.

"Er wordt gewerkt aan een nieuwe Europese norm"

Volgens minister Kris Peeters wordt het probleem momenteel op Europees niveau aangekaart en wordt er gewerkt aan een nieuwe Europese norm voor branddekens.

"In afwachting daarvan zal ik nagaan of op de branddekens met een negatief resultaat een waarschuwing kan worden aangebracht dat deze "niet geschikt zijn voor frituurbranden". Daarnaast zal ik bekijken hoe kan opgetreden worden tegen branddekens die niet aan de huidige norm voldoen, want de consument mag uiteraard niet misleid worden", aldus Peeters.

De minister van Consumentenzaken laat weten ook te gaan praten met sectorfederatie Agoria.

Meest gelezen