"Paus wil Romeinse Curie in februari hervormen"

In februari 2015 wordt de Romeinse Curie hervormd. Dat meldde het gespecialiseerde religieuze nieuwsagentschap "I. Media" op basis van Vaticaanse bronnen.
AP2013

Volgens de Franse krant La Croix legt paus Franciscus op 24 november in dit kader een organigram van de nieuwe Romeinse Curie voor aan de voorzitters van de dicasteries. Van 9 tot 11 december pleegt hij overleg met de raad van kardinalen die hij oprichtte om hem in het bestuur van de Kerk bij te staan. Van 9 tot 11 februari 2015 zal de paus dan samen met de raad de laatste hand leggen aan het hervormingsplan.

Nu al is duidelijk dat een aantal dicasteries en pauselijke raden zullen worden samengevoegd en dat een aantal voorzitters van dicasteries en pauselijke raden zullen worden vervangen. Recent heeft paus Franciscus een aantal hooggeplaatste curieprelaten al een benoeming gegeven buiten het Vaticaan.

Tijdens het conclaaf dat aan zijn pauskeuze voorafging drongen meerdere kardinalen aan op een hervorming van de Romeinse Curie "omdat die een te logge structuur heeft en te veel invloed heeft op het bestuur van de Kerk".