"Stad met ballen" krijgt binnenkort "station met ballen"

De kogel is door de kerk. In Rotterdam krijgt het plein voor het station een nieuw kunstwerk: twee wereldbollen die elkaar kussen. Voor het werk wordt een budget van 1 miljoen euro vrijgemaakt.

Welk kunstwerk komt er op het plein voor het station van Rotterdam? Over die vraag boog een vijfkoppige jury zich de afgelopen tijd. Vanochtend raakte bekend dat de commissie kiest voor "Kissing earth" van de Deense kunstenaar Olafur Eliasson.

Zijn (voorlopig) ontwerp bestaat uit twee gele wereldbollen die elkaar kussen. "Het is een kunstwerk dat Rotterdam symboliseert en waar de stad trots op mag zijn", zegt commissievoorzitter Cees de Bruin. "De twee wereldbollen kussen elkaar op de plek waar Rotterdam ligt. Het wordt een kunstwerk waarvoor Amsterdammers de trein nemen naar Rotterdam, denk ik."

De kunstenaar begint nu aan zijn definitieve ontwerp. Zo staat de kleur van de bollen helemaal nog niet vast en moet er ook nog gediscussieerd worden over de omvang van het werk.

"Eliasson is een grote naam in de internationale kunstwereld", zegt de Bruin. "Met het water in New York ("New York city waterfalls", nvdr.), de zon in Londen ("Little sun", nvdr.) en de aarde in Rotterdam ("Kissing earth", nvdr.)."

Schepen van Cultuur en Binnenstad Adriaan Visser is alleszins tevreden met de beslissing. "We zijn een stad met ballen en hebben straks dus ook een station met ballen", zegt hij.

Het kunstwerk zou eind volgend jaar geplaatst worden.