"Uitkeringen geleidelijk verhogen tot Europese armoedegrens"

De federale regering gaat de laagste uitkeringen voor mensen met een beperking geleidelijk verhogen tot de Europese armoedegrens. Dat staat in de beleidsverklaring van de Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). Timing en budgetten voor die verhogingen zal Sleurs later meedelen.

Sleurs verdedigde in de Kamer haar beleidsverklaring over armoedebestrijding, personen met een beperking en gelijke kansen.

Dat de regering alle laagste uitkeringen wil doen stijgen, is al bekend. In haar beleidsverklaring heeft Sleurs het over de Inkomensvervangende Tegenmoetkomingen (IVT) voor mensen met een beperking. De laagste uitkeringen daar worden "geleidelijk" opgetrokken tot de Europese armoedegrens, prioritair voor de mensen met het hoogste armoederisico. Budgetten en timing zal Sleurs later, in haar beleidsnota, bekendmaken.

Sleurs wil mensen met een beperking die (opnieuw) aan het werk willen beter ondersteunen. Ze wil onder meer de cumulregeling van mensen die een uitkering combineren met inkomsten uit werk hervormen. De huidige regeling vormt vaak een hinderpaal naar integratie op de arbeidsmarkt. De staatssecretaris wil ook misbruik van parkeerkaarten voor mensen met een handicap aanpakken.

PS, SP.A en Groen/Ecolo: "niet onder de indruk"

De linkse oppositiepartijen PS, SP.A en Groen/Ecolo zijn niet onder de indruk van de beleidsverklaring van de staatssecretaris van Armoedebestrijding. Ze menen dat de regering door de vele besparingen net meer mensen in de armoede zal duwen.

CD&V, die zich graag als sociaal gezicht van de centrumrechtse regering profileert, riep Sleurs op om vooral resultaten te boeken. "Ik zie vooral veel planning en monitoring. U zal moeten durven kiezen", zei CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.

Open VLD'er Vincent Van Quickenborne was dan weer wat teleurgesteld over de volgens hem geringe aandacht in de verklaring van Sleurs voor de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. "Een op de vier mensen met een vreemde naam hebben er mee te maken, dat is choquerend. En hoeveel veroordelingen zijn er al voor discriminatie geweest? Met sensibilisering alleen ga je er niet komen."