"Wij zijn kandidaat om helikopteroperaties uit te voeren"

Het Oostendse bedrijf Noordzee Helikopters Vlaanderen wil de reddingsoperaties op zee uitvoeren als het leger beslist om die voortaan uit te besteden. Gerard Van Caelenberghe, stafchef van het leger, had dat idee geopperd in het kader van de aangekondigde besparingen. "We doen het nu al voor de Nederlandse luchtmacht", klinkt het.

Defensie moet de komende vijf jaar meer dan 1,6 miljard euro besparen, en dus zullen er drastische maatregelen genomen moeten worden. Een van de pistes waaraan gedacht wordt, is om de reddingsoperaties op zee voortaan door de privésector te laten uitvoeren.

Noordzee Helikopters Vlaanderen uit Oostende is alvast kandidaat. Het bedrijf voert zo'n opdrachten nu al uit voor de Nederlandse overheid, zegt CEO Eric Van Hal.

"We doen het nu al ettelijke jaren voor de Nederlandse Defensie, en we hebben nu ook een opdracht om de komende vijf jaar alle reddingen te doen voor het Nederlandse gebied. Als de overheid zou beslissen om dat uit te besteden, dan zijn wij uiteraard kandidaat. Dat is de logica zelve, en in lijn met wat wij altijd gezegd hebben in het verleden", vertelt Van Hal.

"We hebben een aantal functies die niet noodzakelijk door een militair moeten gebeuren, misschien kunnen een aantal burgerpartners dat goedkoper doen", had Gerard Van Caelenberghe, stafchef van het leger, gezegd. "Search and rescue" zou één van die zaken kunnen zijn. Een aantal van onze buurlanden doen dat al met burgerpartners."

Voor de reddingsoperaties wordt vanaf midden 2016 de nieuwe NH90 helikopter ingezet, in plaats van de Sea King nu.