"Zo beroemd als Picasso? Het omgekeerde was waar"

In het stadhuis van Antwerpen is eer betoond aan Paul Van Hoeydonck. Werk van hem is te zien in het Guggenheim Museum in New York, en zelfs op de maan. En toch is de 89-jarige Van Hoeydonck in eigen land weinig bekend.

Paul Van Hoeydonck werkte als beeldhouwer, schilder, tekenaar, collagekunstenaar en graficus. Hij bouwde zijn carrière uit in Amerika, want zoals het spreekwoord zegt, was hij "geen sant in eigen land". "Hier heb ik het meegemaakt dat er maar twee mensen aanwezig waren op de opening van een tentoonstelling", zei hij vorige maand nog in een uitzending van "Hoera Cultuur".

In Parijs, maar vooral in de Verenigde Staten had hij nochtans wel succes. Hij maakte naam met zijn abstracte kunst, vooral zijn monochrome wit abstracte "Lichtwerken". Vandaag is zijn werk, zeker dat van de jaren 50 tot 70, opnieuw in trek. Het is te zien in het Guggenheim Museum in New York, o.a. in een tentoonstelling van de ZERO-groep, waar Van Hoeydonck deel van uitmaakte. Tegelijk loopt er in Antwerpen een belangrijke overzichtstentoonstelling van zijn werk.

"Overal waar ik kwam, werd ik uitgelachen"

Even leek het er op dat Paul van Hoeydonck ook bij het grote publiek erg bekend zou worden. Hij is namelijk de eerste en nog altijd enige kunstenaar van wie een kunstwerk prijkt op de maan.

Van Hoeydonck toonde in veel van zijn kunst belangstelling voor de mens in de ruimte. Hij gaf planeten en constellaties een plaats in zijn schilderijen. In 1971 werd zijn beeldje "Fallen astronaut" meegegeven aan de bemanning van Apollo 15, die het een plaats gaf op de maan. "Ook dat beeldje is een Amerikaans kunstwerk, geen Belgisch", zegt de kunstenaar.

"Op een gegeven ogenblik dacht ik: nu ga ik zo beroemd worden als Picasso", zegt hij over zijn beeldje op de maan. "Maar het was juist het omgekeerde: iedereen vond dat belachelijk."

"Overal waar ik kwam, werd ik uitgelachen", zegt Van Hoeydonck nog in het fragment in "Hoera Cultuur". "Ik voelde me alsof ik een aap was in New York. Ik ben dan ook zulke schilderijen gaan maken. Schilderijen met New York op de achtergrond en vooraan een aap".

Hoewel hij dus niet onverdeeld gelukkig terugkijkt op zijn kunstwerk op de maan, en hij niet zo beroemd is geworden als Picasso, mag Paul Van Hoeydonck zich vandaag toch verheugen in een hernieuwde belangstelling.

Zijn werk is nog tot 13 december te zien in de galerij Callewaert-Vanlangendonck in Antwerpen. En daarnaast dus ook in het Guggenheim Museum in New York.