Dikke winterjas doet veiligheid van je autogordel teniet

Amerikaanse veiligheidsexperts waarschuwen dat het geen goed idee is om je kind goed ingeduffeld vast te gespen in zijn autostoel. Een dikke winterjas zorgt er immers voor dat er meer ruimte blijft tussen de gordel en het kind. Dat verhoogt het risico op letsels bij een ongeval.
vide

Volgens De Standaard waait de waarschuwing over uit de VS, waar een vroege maar stevige winterprik al enkele mensenlevens heeft geëist. Experts daar raden aan om je kinderen nooit met hun winterjas aan vast te maken in een autostoeltje. De gordels en gespen kunnen op die manier niet goed worden vastgemaakt. Omdat er ruimte blijft tussen de gordel en het kind, vergroot het risico op letsels bij een ongeval.

Om te vermijden dat je kind het toch koud heeft op de achterbank, kan je een dekentje voorzien om je kind boven de gordel mee in te stoppen. Een andere mogelijkheid is om de winterjas omgekeerd op je kind te leggen, eventueel met hun armen door de mouwen.

In de brochure van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) staat een soortgelijke aanbeveling. Er wordt afgeraden om typische winterkledij, zoals dikke jassen of truien, te dragen in de auto. Ook voor volwassenen geldt immers dat er beter niet te veel ruimte zit tussen je gordel en je lichaam.