Enkele dagen na de G20 breekt de hel los in Brisbane

De Australische stad Brisbane is getroffen door een bijzonder zwaar onweer. In minder dan een uur tijd viel er 55 millimeter regen, op sommige plaatsen zelfs tot 100 mm. Dat is 100 liter water per vierkante meter. Verschillende mensen kwamen in de problemen, hoewel ze in Brisbane wel een en ander gewoon zijn qua stortbuien. Op Twitter "regende" het reacties op de hashtag #bnestorm met hallucinante foto's.

Brisbane was tot vorig weekend nog het decor van de G20. Het was bijzonder warm aan de Australische oostkust voor de tijd van het jaar, zo warm zelfs dat Barack Obama in zijn hemd arriveerde op één van de meetings. De wereldleiders poseerden gewillig met koalabeertjes, maar hadden het ook en vooral over de wereldproblemen zoals ebola, Oekraïne en de klimaatverandering.

Enkele dagen later, woensdagnamiddag Australische tijd, werd Brisbane getroffen door zwaar weer. Een bijzonder hevig onweer zette straten blank en bracht mensen in de problemen. Op verschillende plaatsen dreven na het onweer auto's door de straten.

Pendelaars kwamen vast te zitten omdat het openbaar vervoer uitviel. De elektriciteit viel uit, en duizenden inwoners kwamen zonder stroom te zitten. In één gebouw liep het water van de bovenverdieping naar beneden langs de trappen.

Brisbane ligt in Queensland, ten noorden van Sydney. De stad heeft daarom een warmer klimaat dan Sydney, en is wel wat onweersbuien en tropische stortbuien gewoon in de zomer. Dit is evenwel uitzonderlijk.