Israëlische geheime dienst wijst Netanyahu terecht

In Israël heeft de directeur van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, Yoram Cohen, indirect kritiek geleverd op premier Benjamin Netanyahu. Volgens Cohen roept de Palestijnse overheid niet op tot terreur. Netanyahu krijgt steeds meer kritiek binnen de eigen rangen.
AP2011

Na de bloedige aanslag op een synagoge in Oost-Jeruzalem zijn de relaties tussen Israëli's en Palestijnen opnieuw meer dan gespannen. Het geweld lijkt opnieuw te escaleren.

Even opvallend is dat de aanpak door premier Benjamin Netanyahu nu ook steeds meer kritiek krijgt van de eigen militairen en veiligheidsdiensten. 

Yoram Cohen (boven), de directeur van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, heeft in een parlementscommissie de stelling van premier Netanyahu (links) verworpen dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas aanzet tot terreur en geweld.

"Niemand binnen de Palestijnse leiding roept op tot geweld. Abbas is niet geïnteresseerd in terreur en roept ook niet op tot terreur, ook niet onder tafel", aldus Cohen. Wel waarschuwt de veiligheidschef dat "religieuze dimensie van het conflict erg gevaarlijk en explosief is. We moeten er alles aan doen om de rust te laten weerkeren", zegt hij.

Wie is Yoram Cohen?

Yoram Cohen werd in 2011 door Netanyahu benoemd tot directeur van de Shin Beth. Daarvoor was hij infanterist in het leger en ging hij bij de anti-terreurafdeling van de Shin Beth. In die functie was hij betrokken bij de uitschakeling en het arresteren van terreurverdachten in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

De kritiek van Cohen aan het adres van Netanyahu komt niet alleen. Enkele weken geleden schreven meer dan honderd gepensioneerde generaals en toplui van de veiligheidsdiensten een open brief aan de premier om hem aan te zetten tot echt vredesoverleg met de Palestijnse overheid om zo de huidige spanningen te bezweren.

Huizen Palestijnse daders vernietigd

Na de bloedige aanslag op een synagoge in Oost-Jeruzalem is Israël begonnen met de vernietiging van de huizen van de familie van Palestijnse daders, waaronder het huis van de Palestijn die begin oktober een moeder met baby doodreed. Minister-president Benjamin Netanyahu had gisteren nog gezegd dat zijn land verwikkeld is in een "strijd om Jeruzalem", een strijd die hij verwacht te winnen.

De Israëlische minister van Economie, Naftali Bennet, sprak zich vandaag uit voor een ontplooiing van het leger in Oost-Jeruzalem, om daar de "terreurinfrastructuur te vernietigen".
Twee Palestijnen voerden gisteren een dodelijke aanval uit op een synagoog in een voornamelijk door ultraorthodoxe joden bewoonde stadsdeel. Vier rabbijnen - drie Amerikaanse burgers en een Brit - zijn gedood. Een agent overleed later in het ziekenhuis.

"Geen reden om te praten zolang aanslagen doorgaan"

Gisteren veroordeelde Netanyahu de aanslagen zeer scherp. "Voor hem is het duidelijk: zolang de aanslagen blijven doorgaan, gaan de vredesgesprekken niet door", zei VRT-correspondente Ankie Rechess in "De ochtend".

Hij verwacht volgens Rechess dan ook dat alle wereldleiders achter Israël zullen gaan staan. "Hij wil af van die twee maten en twee gewichten die de wereld hanteert: als er Israëlische doden vallen door een terroristische daad, wordt er volgens hem volledig anders gereageerd dan als die terrorismedoden van een andere nationaliteit zijn", aldus de VRT-correspondente.