KBC mag opnieuw handelen als een volwaardige bank

Sinds vandaag mag KBC zich opnieuw positioneren als prijsbreker en mag de bank ook opnieuw overnames doen. De Belgische bank-verzekeraar is namelijk niet langer gebonden aan de beperkingen die de Europese Commissie het bedrijf eind 2009 oplegde na het ontvangen van staatssteun tijdens de bankencrisis.
Reporters / Arnaud Ostrowski

De beperkingen zijn opgeheven nu KBC de verkoop van zijn Duitse dochter KBC Bank Deutschland heeft afgerond. "We hebben volledig en correct voldaan aan de voorwaarden opgelegd door de Europese Commissie. Alle gevraagde structurele maatregelen, onder meer de verkoop en afbouw van activa, werden uitgevoerd. De beperkende maatregelen zijn dan ook niet langer van toepassing", klinkt het bij KBC.

In verband met het terugbetalen van de staatssteun, herhaalt KBC dat ze voor eind 2017 - dat is drie jaar vroeger dan overeengekomen met de Europese Commissie - de steun van de Vlaamse overheid wil terugbetalen. Het uitstaande saldo bedraagt nu nog 2 miljard euro, plus een strafpremie van 1 miljard euro. De staatssteun die KBC van de federale overheid heeft ontvangen, werd eind 2012 al volledig terugbetaald.

Topman Johan Thijs bedankt klanten, personeel en aandeelhouders: "Door hun aanhoudende inzet staat KBC klaar om de referentie op het vlak van bankieren en verzekeren te worden in zijn kernmarkten en een duurzame en rendabele groei neer te zetten. De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat KBC nu een belangrijke bladzijde mag omslaan. Vandaag begint KBC met vertrouwen aan een nieuw hoofdstuk in zijn rijke bedrijfsgeschiedenis."