Kerstboom zaait verdeeldheid tussen beide Korea's

Een grote verlichte toren in de vorm van een kerstboom veroorzaakt aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea de nodige spanningen. Zuid-Korea besliste vorige maand nog om die toren af te breken om veiligheidsredenen, maar wil die nu opnieuw opbouwen. Noord-Korea ziet daarin een teken van psychologische oorlogsvoering.

Noord-Koreaanse staatsmedia leveren veel commentaar op de plannen van Zuid-Korea om de elektronische kerstboom Aegibong (beter bekend als "de kersttoren") weer op te bouwen. De toren stond sinds 1971 op een heuvel op drie kilometer van Noord-Korea, vlak bij de gedemilitariseerde zone.

Het noorden beschouwt de plannen voor een nieuwe kersttoren als een onderdeel van psychologische oorlogsvoering. Als teken van toenadering was de jaarlijkse traditie om de boom te verlichten immers al even afgevoerd. Afgelopen maand werd de toren zelfs afgebroken, officieel om veiligheidsredenen. 

Nu wil de stad Gimpo dat de toren opnieuw wordt opgebouwd. Volgens Noord-Korea hebben die plannen niets te maken met religie maar zijn ze "een symbool van de verwoede pogingen van het zuiden  om de extreme spanningen tussen beide Korea's te doen oplopen."

Ook verdeeldheid bij christenen in Zuid-Korea

Alsof de bijzondere kerstboom nog niet genoeg spanningen tussen beide Korea's creëert, is de verdeeldheid tussen katholieken in Zuid-Korea over een eventuele nieuwe boom intussen ook erg groot.

De National Clergy Conference for Justice and Peace, een conservatieve christelijke groepering, wil met een campagne geld inzamelen om een nieuwe kersttoren te kunnen bouwen. Ze vinden dat de boom symbool staat voor vrede. Dat de toren de relaties tussen beide Korea's net negatief zou beïnvloeden, noemen ze "vergezocht".

De Christian Council of Korea daarentegen, een progressieve katholieke beweging, vindt net dat die kerstboom het gebrek aan vrede tussen beide Korea's symboliseert. Zij stonden achter de beslissing om de toren af te breken en verzetten zich tegen de bouw van een nieuw exemplaar.

Poging tot destabiliseren Zuid-Koreaans regime?

Volgens lokale experts die de verhoudingen tussen beide Korea's bestuderen, kan dit incident een poging zijn van Noord-Korea om de presidente van Zuid-Korea, Park Gun Hye, in nauwe schoentjes te brengen.

"Noord-Korea hoopt dat ze met zulke berichten in de media de Zuid-Koreaanse overheid kan afschilderen als "mensen die conflict opzoeken". Op die manier zouden er wrijvingen kunnen ontstaan in de publieke opinie", zegt Balazs Szalontai, Noord-Korea-expert aan de Kookmin Universiteit in Seoul. "Het is immers het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dat finaal beslist over het verlichten van een eventuele kersttoren."